Theo van der Heijden

  • Psycholoog NIP
  • gz-psycholoog
  • CTA, TSTA Teaching Supervising Transactional Analist
  • Gekwalificeerd lichaamsgericht werkende gz-psycholoog NIP
  • Auteur "Koester het Kind in jezelf"
    en "Vertrouwen in je klas"
  

 Gezins- en parentherapie


Op verzoek kan met het gehele gezin worden gewerkt en afwisselend met de ouders of de kinderen apart.
Relatietherapie: De partner wordt soms het paard van Troje. Wat begon als een feest, kan verworden tot een relatie waarbij destructieve elementen zoals minachting en onderdrukking een  grote plaats innemen. Soms wordt het te moeilijk om de liefdesstroom weer te pakken te krijgen. Doormodderen? Verzuren? Een nieuwe verliefdheid?
                                        Relatietherapie verricht wonderen.
Waar de partners (gezinsleden) elkaar of zichzelf tot zondebok laten maken, helpt therapie om radicaal in te grijpen. De partners en de gezinsleden worden er in ondersteund om elk weer voor 100 % de 'ík ben O.K. positie' in te nemen. De overlevingspatronen (script) uit onze kindertijd die ons klem zetten, worden als psychologische spel ontmaskerd. Ieder herneemt het recht om te bestaan. De relatie, het gezin wordt weer een WIN-WIN situatie. Elk gezinslid verwerft het gereedschap de Volwassene in te schakelen. Ik geef sessies aan paren, kinderen, ouders en soms aan het gehele gezin.

Een keer per jaar organiseer ik met collega Toos Graaff een 4-daagse parentraining. In 2016 van 7-10 april te Havelte.
Het doel van deze training is samen aan de relatie te werken en deze zo te verrijken.  Als de één verandert, dan verandert de relatie, wat kan leiden tot problemen i.p.v. groei. Vaak worden in bovengenoemd ontwikkelingstraject scriptpatronen helder die vooral ook in de relatie spelen. Want juist in relaties die voor ons heel belangrijk zijn, zoals met onze partner, spelen onze overlevingspatronen een hele grote, soms destructieve, rol.

 vierdaagse voor patners


We schijnen onbewust onze partners uit te zoeken, omdat zij dezelfde pijn in hun jeugd hebben opgelopen. We willen dan dat die pijn in de relatie wordt geheeld.  Des te pijnlijker is het als dat dan niet lukt. Toch blijft het verlangen om én in contact met jezelf én in intiem contact met de partner te zijn. Deze training is hierbij een goed hulpmiddel. In de training worden de relatiepatronen helder gemaakt, verlangens uitgesproken zonder dat de partner verantwoordelijk wordt gemaakt voor het vervullen van die verlangens. Zonder schuldgevoelens of onmiddellijke defensieve reacties leren luisteren naar elkaar. Oude gevoelens en patronen leren onderscheiden van het hier en nu en hierin ten diepste begrip krijgen voor jezelf en voor de ander. We bieden  prachtige oefeningen aan die helpen uit verstrikkingen, uit het drama en dus uit het psychologische spel te treden: daardoor is intimiteit onmiddellijk terug. Je verricht samen een wonder.
Opzet: Korte stukjes theorie afgewisseld met oefeningen en therapeutisch werk, zowel individueel als samen. Er wordt vooral gebruik gemaakt van concepten uit de Transactionele Analyse, Emotioneel Lichaamswerk, Zijnsgeoriënteerde psychotherapie, Kwantumpsychologie, Systemisch Werk en de Tantra-filosofie/techniek.

 Agenda
Echt in contact komen met jezelf en de ander.
  
  
  
Theo van der Heijden en Toos Graaff   geven van 7-10 april 2016 (in 2017 van 30/3-2/4)

                                       een training voor paren

Het doel van deze training is samen aan de relatie te werken en deze zo te verrijken.; Veel mensen zijn met hun persoonlijke ontwikkeling bezig d.m.v opleidingen, trainingen of therapie. Als de één verandert, dan verandert de relatie, wat kan leiden tot problemen. Vaak worden in bovengenoemd ontwikkelingstraject scriptpatronen helder die vooral ook in de relatie spelen. Want juist in relaties die voor ons heel belangrijk zijn, zoals met onze partner, spelen onze overlevingspatronen een hele grote, soms destructieve, rol. We zoeken onbewust onze partners uit, omdat zij dezelfde soort pijn in hun jeugd hebben opgelopen. We willen dan dat die pijn in de relatie wordt geheeld.  Des te pijnlijker is het wanneer dat niet lukt. Toch blijft het heerlijke verlangen om én in contact met jezelf én in intiem contact met de partner te zijn. Deze training is hierbij een goed hulpmiddel.
In de training worden de relatiepatronen helder gemaakt, verlangens uitgesproken zonder dat de partner verantwoordelijk wordt gemaakt voor het vervullen van die verlangens. Luisteren naar elkaar zonder schuldgevoelens of onmiddellijke defensieve reacties . Oude gevoelens en patronen leren onderscheiden van het hier en nu en hierin ten diepste begrip krijgen voor jezelf en voor de ander. Het ontwikkelings-trauma aanpakken: het echte probleem waardoor we ons afscheiden. We bieden  prachtige oefeningen aan die helpen úit verstrikkingen, úit het drama en dus úit het psychologische spel te stappen: daardoor komt intimiteit terug en is er het wonder van verbinding in vrijheid.

Opzet:
Korte stukjes theorie afgewisseld met oefeningen en therapeutisch werk, zowel individueel als samen.
Er wordt vooral gebruik gemaakt van concepten uit de Transactionele Analyse, Emotioneel Lichaamswerk, Zijnsgeoriënteerde psychotherapie, Ridhwanschool , Systemisch Werk en de Tantra-filosofie/techniek.

Voor wie:
De training is o.a. bedoeld voor (oud)cliënten (en hun partners) van ons. Het werken in een groep met andere paren gedurende langere tijd kan energie losmaken waardoor doelen kunnen worden bereikt die onmogelijk leken. Voor deelnemers die verder willen met Transactionele Analyse (CTA/TSTA) kan de training als onderdeel van een TA-traject worden gebruikt.  

Praktisch:
De training wordt gegeven in Meeuwenveen te Havelte gebouw 1. De deelnemers krijgen een bevestiging van deelname met een routebeschrijving. Er wordt heerlijk voor ons gekookt.
Start training do. 10 uur (je kunt evt. woe.avond al komen). Einde training zondag om 17.00 uur. Kosten training per paar all in € 1810,- ( declarabel € 2250, - dit in overleg). Inschrijven door € 100, - per paar over te maken t.n.v. Instituut van der Heijden te Utrecht NL51INGB0002281124. Het resterende bedrag dient dan uiterlijk 2 weken van tevoren te worden overgemaakt. Bij annulering na 7 maart wordt het (inschrijf)geld vergoed als iemand anders de plek inneemt. Bij lager inkomen is korting mogelijk.; als je woe.av. komt, kost dit € 50 per paar extra.

Voor meer informatie  06 22404434 (Theo van der Heijden). Literatuur: Claude Steiner: 'Emotioneel vaardig worden', ISBN 90-295-3730-2; Theo v.d Heijden: 'Koester het Kind in jezelf', ISBN 90-6665-143-1. Verder literatuur over relaties o.a. David Schnarch: “a passionate mariage”; Jan Geurts (o.a. “verslaafd aan liefde”).

Zie ook:  www.theovanderheijden.com
Locatie: Centrum Meeuwenveen te Havelte
Routebeschrijving Meeuwenveen
Data: 7 t/m 10 april 2016
30 maart t/m 2 april 2017
Tijd: Ontvangst donderdag  tussen 9.30 en 10.00 uur. Einde training zondag om 17.00 uur. Er is een mogelijkheid om woensdagavond te komen. Overnachting € 50,- per paar
Kosten: Prijzen 2014:
  Privé per paar €1750,- (training €1130 ,- / verblijf €620,-)
  Declarabel per paar €2250,- (training €1630,- / verblijf €620,-)
Prijzen 2015:
  Nog onbekend
(Kosten overnachting vooraf  €50,- per paar
Bij een minimuminkomen is korting mogelijk.)

Aanmelden: Inschrijven door het overmaken van € 100,- per paar op:
- giro 2281124  t.n.v. Instituut van der Heijden te Utrecht.
Het resterende bedrag dient dan uiterlijk 3 weken van tevoren te worden overgemaakt. Bij annulering tot 3 weken van te voren, worden eventueel betaalde cursusgelden terugstort min € 50,-administratiekosten. Bij annulering, binnen 3 weken voor aanvang van de training, wordt het bedrag -minus het inschrijfgeld- teruggestort als iemand anders de plek inneemt. Anders is het cursusgeld minus de verblijfskosten verschuldigd.
Leiding: Theo van der Heijden, Toos Graaf
zie ook op www.toosgraaff.nl

 
 

Instituut Van der Heijden
Ramstraat 12
3581 HJ Utrecht
tel 06-22404434
tel/fax (030) 251 45 09
KVK Utrecht 30 12 1624
NL51 INGB 0002 281124
Van Lanschot 0 69 93 64 051
E-mail: theovanderheijden@yahoo.com